Ter gelegenheid van onze aankomende reizen organiseren wij op zaterdag 16 maart 2019 een studie- en informatiedag in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
U kunt daarbij gaan luisteren naar lezingen van Jona Lendering, Jan Driessen (KU Leuven) en Martijn Polm. Daarnaast informeren wij u over onze aankomende reizen en kijken we terug op gemaakte reizen.
Iedereen is van harte welkom! Tijd: 11.15-17.00 uur Kosten: € 12,50 (+ toegang tot RMO = gratis met museumkaart); ter plaatse te voldoen Aanmelding: via onderstaand formulier
Programma
11.15–12.15 Jona Lendering (Livius) Hoezo pluriform? Onlangs kreeg de Britse oudhistorica Mary Beard nogal wat kritiek omdat ze had beweerd dat de bevolking van Romeins Brittannië etnisch erg heterogeen was. Hoe weten we echter dat de Romeinse bevolking zo pluriform was?
Een lezing over isotopen-onderzoek en antiek DNA, over de verweiding van kuddes over honderden kilometers, over de herkomst van de Romeinse legionairs en over een Chinees in Londen. 12.30-13.15 Hans Smolenaars, Fanny Struijk en Patrick Gouw Toelichting op de reizen in 2019 en terugblik
13.15-14.15 lunch op eigen gelegenheid (in RMO of directe omgeving) 14:15- 15:00 Martijn Polm Museale representaties van Romeins Brittannië en Romeins Londen in een historisch perspectief Wanneer wij naar het verleden kijken dan doen we dat altijd door de ‘lens’ van het heden. Politieke, culturele, maatschappelijke en economische ontwikkelingen in het heden hebben onontkoombaar een vormende invloed op onze kijk op het verleden. De denkbeelden van geschiedkundigen en museumconservatoren vormen geen uitzondering op deze regel. Het is vanuit deze optiek dat ik heb onderzocht hoe museale representaties van Romeins Brittannië in het British Museum en Romeins Londen in het Museum of London vanaf de 19e eeuw tot aan het heden zijn beïnvloed door de historische omstandigheden waarin zij werden vormgegeven.
15:15 – 16:15 Jan Driessen Einde van een wereld, begin van een nieuwe. De val van Minoïsch Kreta en de opkomst van Mykene
Over de sprekers
Foto: Jona Lendering
Jona Lendering studeerde geschiedenis in Leiden en oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, waar hij sinds 1995 als docent werkte voor de Letterenfaculteit en het HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen). Hij nam deel aan verschillende opgravingen, is de auteur van een dozijn boeken en was in 2004 medeoprichter van Livius.(veelgeprezen blog, cursussen, lezingen en reizen).
Foto: Rijksuniversiteit Nijmegen
Historicus Martijn Polm volgde de onderzoeksmater Historical Studies (RUN) en publiceerde in het tijdschrift Britannia over zijn onderzoek naar de invloed van nieuwe postkoloniale inzichten op de representatie van Romeins imperialisme in respectievelijk het British Museum en het Museum of London vanaf de 19e eeuw tot nu.
Foto: Jan Driessen
Prof. Jan Driessen is hoogleraar Mediterrane Archeologie aan de UCL en gasthoogleraar aan de K.U. Leuven. Zijn onderzoek spitst zich toe op de Bronstijd van Kreta. Hij was lid van de Franse School te Athene en is momenteel co-directeur van de Engelse opgravingen in Palaikastro en van de Franse opgravingen in Malia.