In deze collegereeks geeft Dr Hans Smolenaars (voormalig hoofddocent bij de Opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam) telkens zes colleges over vooraanstaande Griekse en Romeinse auteurs. Voor zover als mogelijk worden teksten van deze auteurs in verband gebracht met (kunst)voorwerpen die zich in het museum bevinden.
Periode: 6 zondagen (4, 11 & 18 oktober; 1, 8 en 15 november) Tijd: 10:30-12:00 Locatie: Rijksmuseum van Oudheden Aanmelden: via website RMO Deelname aan de eerdere reeksen (2018-2020) is geen vereiste! Over deze collegesNa de lectuur van Ovidius’ Metamorphosen bestuderen we het epos van zijn bewonderde voorganger, de belangrijkste dichter van de klassieke Oudheid: Publius Vergilius Maro (70-19 v. Chr.).
Als voortzetting van Homerus’ Odyssee vertelt Vergilius in zijn Aeneis de tocht van de Trojaanse prins Aeneas vanuit het brandende Troje naar zijn overwinning in Latium, waar zijn verre nakomelingen Rome zullen stichten. We concentreren ons op de vlucht uit Troje (boek 2), de tragische liefde van de Carthaagse koningin Dido (boek 4) en de afdaling naar de Onderwereld in Cuma (boek 6), dat model zal staan voor Dante’s Inferno. Ook besteden we aandacht aan de verbeelding van deze verhalen in de beeldende kunst in Oudheid en later tijd. Vazen en andere voorwerpen in het RMO zullen hierbij als illustratie worden gebruikt. Natuurlijk wordt ook de politieke actualiteit in Vergilius’ eigen tijd, zoals de impact van de Burgeroorlogen die volgen op de moord op Caesar (44 v. Chr.) en de beginjaren van keizer Augustus (vanaf 29 v. Chr.). Het heden van de eigen tijd speelt immers een belangrijke rol in dit epos dat is gesitueerd in de gebeurtenissen van ruim 1000 jaar geleden, maar sterk betrokken is op de toekomst van het imperium Romanum. Tekst en vertaling van de Aeneis door Piet Schrijvers (Historische Uitgeverij) is via de docent met aantrekkelijke korting (€25,-) verkrijgbaar. Graag vermelden op uw aanmeldingsformulier. |