OverzichtHet veelzijdige Cyprus heeft de reiziger veel te bieden. Strategisch gelegen in de Middellandse Zee heeft dit eiland, de mythische geboorteplaats van de godin Aphrodite, vanaf de vroegste tijden een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis.
Hittieten, Egyptenaren, Feniciërs, Perzen, Romeinen, Byzantijnen, kruisvaarders, Franken, Venetianen, Ottomanen en Britten: allen hebben er hun sporen nagelaten. Dat geldt nog meer voor het bewogen moderne verleden, dat in 1974 leidde tot de opdeling van het eiland in een Grieks en Turks-Cypriotisch deel. Vanuit drie standplaatsen (Aghios Tychonas, Nicosia, Paphos) bereizen we grote delen van het eiland. |
N.B. Voor het reizen van zuid- naar noord-Cyprus gelden geen beperkingen meer. Bij de grensovergang wordt ons bij ieder bezoek een tijdelijk visum verstrekt (gratis).
|
Na aankomst op Cyprus nemen we onze intrek in ons comfortabele strandhotel aan de zuidkust (2 overnachtingen). Vanuit hier zien we o.a. de prehistorische nederzetting Choirokoitia (7000-4000 v. Chr.), de archaïsche stad Amathous, het kruisvaarderskasteel van Kolossi (1454) en de fantastische uigestrekte vindplaats van Kourion (met spectaculaire ligging!)
Vervolgens zetten we koers naar de hoofdstad Nicosia. Hier brengen we allereerst een uitvoerig bezoek aan het prachtige Archeologisch Museum, met de grootste collectie Cypriotische antiquiteiten ter wereld. In de namiddag maken we een wandeling door het historisch centrum van Nicosia, waarbij we ons ook aan de andere zijde van de grens wagen (in het Turkse Lefkosa). We verblijven 4 nachten in de oude binnenstad. Vanuit deze standplaats maken we de komende dagen drie dagtrips: tweemaal steken we de 'Green Line' over naar het noorden (officieel de Turkse Republiek van noord-Cyprus; alleen erkend door Turkije). We bezoeken bij de eerste gelegenheid Salamis, ook wel het 'Pompeii van de Levant' genoemd, en Famagusta dat onder de kruisvaarders en later de Venetianen een van de belangrijkste handelscentra van het oostelijke Middellandse Zeegebied was. De stad is ook het tragische symbool geworden van de opdeling van Cyprus (sinds 1974), omdat een belangrijk deel in het niemandsland van de bufferzone kwam te liggen. Tijdens onze tweede dag in het noorden brengen we een bezoek aan het 11e eeuwse kasteel van Sint-Hilarion en de abdij van Bellapais (13e eeuw). Vanuit Nicosia doen we ook het Troodos-gebergte aan, waar we - naast de schitterende natuur - ook een aantal fraaie Byzantijnse kerken (allen UNESCO Werelderfgoed) bezichtigen: de Panagia Asinou in Nikitari, de Panagia tis Podithou in Galata en de Agios Nikolaos tis Stegis in Kakopetria herbergen diverse bijzondere schilderingen uit de 12e t/m de 17e eeuw. Tijdens de laatste dagen van ons verblijf doen we o.a. het archeologische park en de koningsgraven van Paphos aan. Ten slotte zien we Ottomaanse restanten in Larnaka en sluiten we af in het beroemde Aphrodite-heiligdom in Kouklia. (programma o.v.b. van wijzigingen) |